Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Azért jöttem, hogy tüzet gyújtsak a földön. Mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon! Keresztséggel kell megkereszteltetnem. Mennyire várom, hogy ez beteljesedjék! Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek, nem azt, hanem szakadást. Ezentúl, ha öten lesznek egy házban, megoszlanak egymás között: három kettő ellen, és kettő három ellen. Szembekerül apa a fiával és fiú az apjával, anya a lányával és lány az anyjával, anyós a menyével és meny az anyósával.” Lk 12,49-53

Elsőre teljesen úgy tűnik ebből a részből, hogy Jézus rebellis, forradalmár. Sokan ügyesen felhasználják ezt a szakaszt a saját forradalmár gondolataikra, igazolásukra..
Azonban, mint minden Szentírási szakaszra igaz és érvényes, hogy nem szabad a kontextusból kivenni; nem lehet szó szerint értelmezni, nem szabad a jézusi tanítástól eltérő gondolati síkra vetíteni!

Ha mégis kicsit feltüzelve érezzük magunkat, az itt helyén való. Ha erkölcsileg azt érezzük, hogy felbujtó, ha azt gondoljuk, hogy hogyan lehet ilyeneket mondani, akkor az JÓ! Az igazság, az isteni igazság, Jézus igazsága már akkor is figyelmet keltett, ahogy ma is és mindenkor felkelti a figyelmet, feltüzel. Fel is kell, hogy tüzeljen! Isten igazsága nem a világ igazsága. Jézus minden kijelentése megosztást eredményezett, eredményez. Nem tudok kimaradni a választásból!

El kell dönteni egyszer alapvetően; majd , nap, mint nap, hogy Jézus oldalán állok-e, az Ő igazsága szerint élek vagy lemondok róla és a világ értékrendjét akarom képviselni. Ezt a kérdést mindenkinek meg kell válaszolja magában. Így lesz érthető, hogy nem egyformán választanak az emberek, a barátok a rokonok.

Így lesz érthető, hogy az értékek mentén kialakult választások össze fognak ütközni. Mondhatnám nektek, hogy a világ fejedelme, a világ értéke jó, de akkor hazudnék. Alapvető választásom megtérésemkor: Jézus volt. De minden nap felteszi nekem a kérdést: “Velem vagy ellenem?” És erre NEKEM, NEKED, MINDENKINEK választ kell adjon!

„Én vagyok az út, az igazság és az élet – válaszolta Jézus. – Senki sem juthat el az Atyához, csak általam. ” (Jn 14,6)

Fazakas Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük