TELEPI TEMPLOM

Monoron a vasút és az országút közötti terület parcellázása, a házak építése 1908-ban indult meg, amikor Huppert Sándor felosztotta itt elterülő birtokát.” Hamarosan sok ház kezdett épülni, és kialakult az utcahálózat is. A területet Újtelepnek nevezték el. Az ott lakókban felmerült az igény, hogy legyen a közelben iskola, óvoda, és templom. Ezek megvalósulásáért a község vezetését kérték, valamint sokat meg is tettek a létrehozásukért, amiben a Felső tanyai lakosság is támogatta őket.

Erről a Pestvidéki hírek is tudósított 1933. január 1-i számában: “Templomot akarnak Újtelepnek. A monori tanyák népe az újtelepi polgársággal együtt mozgalmat indított, hogy templom épüljön az Újtelepen.” A mozgalmat a reformátusok indították, de a katolikusok is szerettek volna saját templomot. Így az újtelepi elemi iskolában, 1933. július 29-én megalakították az újtelepi katolikus templomépítő bizottságot 36 taggal. “A templom minden valószínűség szerint a Telkes birtokosság földjén, az Erzsébet királyné úttal szemben lesz felépítve.”

Ennek céljára egy hold földet ajánlottak a Telkes birtokossági résztulajdonukból a Schmitter testvérek. Fél év múlva 1934 januárjában a reformátusok is a Telkes birtokossághoz fordultak telekért. Viszont két évig egyik építkezés sem indult el, majd csak 1937 tavaszán fogtak hozzá. A reformátusoké már 1937. május. 9-én tető alatt volt. A katolikusnak, május közepén, Pünkösdhétfőn volt az alapkőletétele, amit Dr. Sandula Imre apátplébános végzett el. Az építészmérnök: Dr. Fábián, az építési vállalkozó: ifj. Kiss István kőműves-mester volt.
1937. október 25: Dr. Sandula Imre megáldja a templomot, hogy a tél folyamán is már lehessen istentiszteletet tartani a hívek részére. 1937. december 24-én volt első éjféli szentmise a berendezett új templomban. A harangot eredetileg az Újtelepi iskolában állították fel. A harangot az iskolától Szládik József fuvarozta 1937. november 6-án, ami egy állványszerű vasharanglábon került elhelyezésre.

A templom felszentelése Jézus szíve tiszteletére történt 1938. április 3-án, Hannauer István Váci püspök, Mocsy Mihály esperes, Sandula Imre plébános és Fónyad Dezső református lelkész jelenlétében. Közel 5 év kellett, hogy a telepi híveknek legyenek saját templomaik, hogy ne kényszerüljenek az elemi iskolában mostoha körülmények közé, vagy ne kelljen bejárni az anyaközség nagytemplomába, hogy Istentiszteleten vegyenek részt. 

Önálló plébániája mindmáig nem alakult, a belvárosi Nagyboldogasszony-plébánia látja el. Minden vasárnap 8-kor mutatanak be misét a Kistemplom falai között, és minden csütörtökön 16.30-tól szentségimádást tartanak Huszthy Tamás akolitus vezetésével.”

Valamint a nagy udvara miatt a belvárosból kijönnek a gyerekek a több játéklehetőség kedvéért. Nyaranta miden vasárnap délután sportdélután tölti be a templomkertet.  Az augusztus 20-i ünnepség keretében már több éve hagyomány egy családi piknikdélután megszervezése. 


Cím: 2200 Monor, Ady Endre út 94.

Szentmise: vasárnap 8:00
Szentségimádás: csütörtök 16:30Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük