A történethez tartozó előzmények a Historia Domusból
“Monorierdőn kéthetente miséztünk az iskolában. Mindvégig volt értelme, mert körülbelül negyven-ötven látogatója volt ezeknek az iskolai szentmiséknek, 10-20 áldozóval. Összehasonlításképpen Gombát említeném, ami akkoriban még Monorhoz tartozott. Ott minden vasárnapi szentmisére sem jött össze 10-20 embernél több, – kivéve a különleges alkalmakat.

Kezdettől fogva emlegették Monorierdőn, hogy az eredetileg az Egri Káptalan birtokában lévő monorierdői terület fölparcellázásakor, külön helyet kaptak, amin ezek a helyek szerepeltek. Hiányos plébániai irataink között találtunk is erre vonatkozó gyér adatokat. Sorsukról azonban nem lehetett semmi továbbit kideríteni. Hiába jártunk többször is a Földhivatalnál. Sőt egy nyáron még az Egri Káptalan irattárában is próbálkoztunk, de ott is eredmény nélkül…

Ilyen előzmények után merült föl az a gondolat, hogy telket kellene vásárolni kápolna, illetve misézőhely számára. Kezdetben szerepelt még olyan elképzelés is, hogy reformátusokkal, illetve evangélikusokkal együtt, közösen kellene ezt a tervet megvalósítani. Ezt azonban – a közben adódó ellentétek miatt – elvetettük.

A különböző telekvásárlási lehetőségek közül ez a mostani látszott a legalkalmasabbnak, a vasúti megálló közelsége miatt is. A telek tulajdonosa – özvegy Virág Ferencné – föl is ajánlotta a telket 150.000,- forintért. Olyan módon, hogy ennek az összegnek csak a felét, a gyermekeire eső részt kellett kifizetnünk. A másik rész az ő ajándéka.
Mindez 1984. esztendőben történt.

Még ebben az évben kértünk engedélyt “üdülő” építésére, mert kápolna szóba sem jöhetett. Az volt a szándékunk, hogy ebben alakítanánk ki megfelelő misézőhelyet. A szokásos huza-vona után az engedély 1986. február 27-i dátummal megérkezett.

1986. május 13-án indult meg a munka Szauer Tibor budapesti és Molnár Imre vecsési építészmérnökök tervei alapján. Ők évfolyamtársak voltak az egyetemen. Innen ered a kapcsolatuk. Különben Molnár Imre a Vecsés-felsőtelepi egyházközség világi elnöke, Szauer Tibor pedig az Esztergomi Egyházmegye Liturgikus Bizottságának tagja. Sok hálával tartozunk nekik önzetlen segítségükért a monorierdei építkezéssel kapcsolatban, de ugyanezt tették a monori új plébániaépület tervezésénél és kivitelezésénél is. Az építkezést Vér László építészmérnök, egyházközségi ügyintéző vezette.

Használatbavételi engedélyt 1987 december végén kaptunk és azóta minden vasárnap és elsőpénteken van szentmise Monorierdőn.

Jótevőkért, segítőkért 1985. évvel kezdve minden vasárnapon az esti szentmisét ajánljuk fel hálából és köszönetként.

A misézőhely ünnepélyes megáldását Marosi Izidor Megyéspüspök atya pontosan az építkezés megkezdése után két évvel, 1988. május 13-án, 19:00 órakor végezte.

A kápolna védőszentje: Munkás Szent József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük