December 7-én, közvetlenül  a Mikulás érkezése utáni napon ismét érdekes vendégek jelentek meg a Római Katolikus Plébánia által fenntartott Bárka Családi a Bölcsődében Monoron. Most azonban a vendégek nem piros ruhában és szarvas húzta szánon érkeztek, hanem meglehetősen feltűnő szerelésben, az uv-szín különböző árnyalatiban egy annál is harsányabb autóval.

smart

Ezen a napon ugyanis a Bárkában interaktív elsősegélynyújtás képzésben volt részünk az Országos Mentőszolgálat munkatársainak jóvoltából. Magda Krisztina, habilitációs kutyakiképző és az OMSZ gépkocsivezetője, valamint Dobrai Benjámin Újraélesztés és Elsősegélynyújtó Oktató voltak vendégeink.

Krisztina éppen a napokban teljesített úgy éjszakai szolgálatot mint mentőautó-vezető, hogy a mellette lévő társa is szintén egy női alkalmazott volt. Tehát az OMSZ Mentőpalotájának udvaráról 1890 óta most először indult olyan mentőegység a bajbajutottak segítségére, ahol csak nők teljesítettek szolgáltatot. Harmadik résztvevőként természetesen szót érdemel Krisztinával érkező törpe uszkár kutya is, aki a “tanuló” és a “terápiás kutya” feliratot viselte büszkén magán.

smart

A gyermekek, akik mindvégig közvetlenül mellettünk játszottak, nagyon élvezték a kutyus jelenlétét. Az interaktív szó teljes mértékben lefedi az alkalmat, ugyanis kivetítőn nézhettük az elsősegélynyújtás szabályainak alapismereteit, beteg állapotának felmérését, mindezt természetesen oly módon, hogy azt kisgyermek esetében is el lehessen sajátítani.

smart

A vetítétsen kívül defibrillátor, újraélesztő készlet, kötszerek, és komplett bábu állt a rendelkezésünkre, utóbbin mindannyian gyakoroltuk az újraélesztés életmentő fogásait. És, hogy ne menjünk el üres kézzel, kaptunk Benjámin aláírásával egy Tanúsítványt, mely arról adott nekünk igazolást, hogy elvégeztük a Közösségi Újraélesztési és Elsősegélynyújtási Tréninget.

smart

A hab a tortán ezek után már az volt, hogy a plébánia udvarán parkoló, teljes felszereltséggel 40 millió Forintot érő mentőautót megcsodálhattuk a gyerekekkel együtt. Mindezt nem csak kívülről, hanem belülről is.

smart

Összességében egy nagyon színvonalas és igényes programban volt részünk, kedves előadókkal. Mindez nem jöhetett volna létre a Bárka gondozóinak segítsége és szervezése nélkül, akik mindvégig figyeltek a gyerekekre, az esemény után pedig kiadós ebéddel is várták őket.

smart

Köszönjük szépen! 
Aki teheti jöjjön legközelebb is, szeretettel várjuk a régi és az új érdeklődöket! 

Baranyai-Vigh Mirtill

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük